Sernik z musem jeżynowym
Składniki
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 65 g cukru
- sól
- Masa serowa:
- 700 g mielonego twarogu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus jeżynowy:
- 400 g jeżyn
- 500 ml kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1.5 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce - przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 'C około 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane.
Krok 2
W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy,dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170'C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
Krok 3
Jeżyny blenderujemy. Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy,aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.