Słodkie drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Przetestowałam wiele przepisów na drożdżówki. Ten, w mojej ocenie, jest najlepszy z najlepszych. Bułeczki smakują rewelacyjnie, ale uprzedzam, że trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż czas oczekiwania jest wyjątkowo długi. Moim ulubionym nadzieniem są śliwki i truskawki, ale do środka można zapakować dowolne owoce, zgodnie z obowiązującym w danej chwili sezonem. Świetnie sprawdzą się również maliny, jeżyny, jabłka i gruszki. Zimą zaś ser, mak lub konfitury. Uwagi: 1. Z podanego przepisu wychodzi 10-12 sztuk bułeczek. System nie przyjmuje takiej rozbieżności, więc w rubryce ilość figuruje:10 sztuk. 2. Szklanka, której używam do odmierzania składników ma pojemność 250 ml.
Obejrzane: 3369
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Drożdżówki

  • 10-12 szt niezbyt dużych śliwek lub bardzo dużych truskawek lub dowolnych owoców w stosownej liczbie
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 4 szt jaj
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 szt szczypty soli
  • 1 łyżeczka opcjonalnie: mielony cynamon do posypania

Kruszonka

  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Drożdżówki:
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, 3 jaja, mleko i sól. Mieszamy i wyrabiamy przez ca 10 minut. Po tym czasie, porcjami dodajemy miękkie masło i miksujemy kolejne parę minut. Oczywiście nie ma obowiązku używania miksera. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie. Dobrze wyrobiona masa drożdżowa powinna być gładka i bardzo elastyczna.

Krok 2

Naczynie z ciastem owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Ja zostawiam je zwykle aż na 90 minut.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 równych porcji, które układamy na posypanej mąką stolnicy. Podsypywanie mąki bardzo ułatwia pracę, gdyż ciasto jest ciągnące i klei się do rąk. Z każdej części formujemy placuszek. Na środku kładziemy 2 połówki śliwki (jeśli owoce są nieduże) lub 2 ćwiartki, gdy są większe. Dokładnie zlepiamy brzegi i nadajemy okrągły kształt.

Krok 4

Bułeczki układamy w wysmarowanej masłem blasze (miejscem łączenia do dołu), pamiętając by zostawić między nimi stosowne odległości, gdyż jeszcze solidnie nam podrosną:-). Teraz porzucamy je na kolejne 60 minut.

Krok 5

Następnie wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką (sposób wykonania poniżej) i ew. mielonym cynamonem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180C.

Krok 6

Kruszonka:
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Całość mieszamy rękami wgniatając masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki masła otulone mąką i cukrem pudrem.

Krok 7

Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×