Słoneczne wspomnienie lata, czyli słodko-kwaśne cupcake z lemon curd i maślanym wierzchem

Dodany przez: agf (więcej moich przepisów)

Takie słodko-kwaśne wspomnienie lata, idealne do gorącej herbaty podczas chłodnego, jesiennego wieczoru. Lepszy humor gwarantowany :)
Obejrzane: 562
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 1.25 szklanki mąki
  • 0.75 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli

lemon curd

  • 0.5 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 duże jaja
  • 0.25 masła (kostki)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczeni i dodajemy sól.

Krok 2

W drugiej misce miksujemy jaja, potem dodajemy cukier i miksujemy około pół minuty. Dorzucamy startą skórkę z cytryny, po łyżeczce aromatów i olej. Ponownie miksujemy aż uzyskamy masę.

Krok 3

Do tej miski dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi wymieszanymi składnikami, podlewając mlekiem. Miksujemy delikatnie aż składniki się połączą.

Krok 4

Pieczemy w formie do muffinek, z papilotkami, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto będzie upieczone (badamy patyczkiem). Po upieczeniu odczekać 5 minut i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika. Zostawić do wystudzenia.

Krok 5

Lemon Curd

Mieszamy razem sok z cytryny, skórkę, cukier i jajka. Pokroić masło na małe kawałki i dodać, a potem umieścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą). Podgrzewamy często mieszając aż masa zgęstnieje, ale żeby nie zawrzała.

Potem przelewamy do chłodnej miseczki, przykrywamy folią (kładziemy na masie) i po pierwszym schłodzeniu chłodzimy w lodówce.

Wystudzone muffinki nadziewamy lemon curd szprycą do nadziewania.

Krok 6

Krem maślany
0,5 szkl. masła
2 szkl. cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem dodając stopniowo wanilię i cukier puder.Miksujemy chwilę na wysokich obrotach, potem na niskich. Dolewamy mlek i ekstrakty. Miksujemy aż krem będzie jednolity, gładki, puszysty.
odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Po godzinie cupcake\'i nadziane lemon curd ozdabiamy kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką i dekorujemy dowolnymi ozdobami do ciast.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×