Słoneczne wspomnienie lata, czyli słodko-kwaśne cupcake z lemon curd i maślanym wierzchem
Składniki
ciasto
- 2 jajka
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 1.25 szklanki mąki
- 0.75 szklanki cukru
- 2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
lemon curd
- 0.5 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 0.5 szklanki cukru
- 3 duże jaja
- 0.25 masła (kostki)
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczeni i dodajemy sól.
Krok 2
W drugiej misce miksujemy jaja, potem dodajemy cukier i miksujemy około pół minuty. Dorzucamy startą skórkę z cytryny, po łyżeczce aromatów i olej. Ponownie miksujemy aż uzyskamy masę.
Krok 3
Do tej miski dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi wymieszanymi składnikami, podlewając mlekiem. Miksujemy delikatnie aż składniki się połączą.
Krok 4
Pieczemy w formie do muffinek, z papilotkami, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto będzie upieczone (badamy patyczkiem). Po upieczeniu odczekać 5 minut i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika. Zostawić do wystudzenia.
Krok 5
Lemon Curd
Mieszamy razem sok z cytryny, skórkę, cukier i jajka. Pokroić masło na małe kawałki i dodać, a potem umieścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą). Podgrzewamy często mieszając aż masa zgęstnieje, ale żeby nie zawrzała.
Potem przelewamy do chłodnej miseczki, przykrywamy folią (kładziemy na masie) i po pierwszym schłodzeniu chłodzimy w lodówce.
Wystudzone muffinki nadziewamy lemon curd szprycą do nadziewania.
Krok 6
Krem maślany
0,5 szkl. masła
2 szkl. cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem dodając stopniowo wanilię i cukier puder.Miksujemy chwilę na wysokich obrotach, potem na niskich. Dolewamy mlek i ekstrakty. Miksujemy aż krem będzie jednolity, gładki, puszysty.
odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Po godzinie cupcake\'i nadziane lemon curd ozdabiamy kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką i dekorujemy dowolnymi ozdobami do ciast.