Tort pomarańczowy
Składniki
Biszkopt
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 200 g marcepanu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 500 g sera homogenizowanego
- 250 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżeczki cynamonu
- DODATKI:
- 4 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii
- pistacje
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Zrobić marcepan i zetrzeć na tarce o grubych oczach. Utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Wbić jajko, jedno po drugim, każde ucierając przez dwie minuty. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 20 cm. Ciasto wysmarować na papier, wygładzić. Piec po dwa kółka w piekarniku przez 15 minut. Ostudzić na kratce.
Krok 2
Obrać jedną pomarańczę ze skórki, cienko. Pokroić w cienkie paseczki. Gotować kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić. Skórki ponownie włożyć do rondelka. Zalać szklanką wody. Dodać cukier i laskę wanilii. Gotować, aż syrop zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Ostudzić, następnie drobno posiekać. Zostawić parę paseczków do dekoracji.
Krok 3
Ser homogenizowany przełożyć do miski. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Dodać 5 łyżek sera homogenizowanego i wymieszać. Następnie przelać do miski z serem i wymieszać. Teraz ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z masą serową i posiekaną kandyzowaną skórką z pomarańczą. Odstawić.
Krok 4
Resztę pomarańczy obrać ze skórki. 3 pokroić w cieniutkie plasterki. Ostatnią podzielić na kawałki. Biszkopty równomiernie wysmarować masą serową. Rozdzielić pomarańcze na trzy biszkopty i złożyć tort. Górną część udekorować kawałkami ostatniej pomarańczy. Kandyzowaną skórką i posiekanymi pistacjami (2 garstki).
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!