Tort pomarańczowy

Dodany przez: Anna | Studio Kuchnia (więcej moich przepisów)

Tort pomarańczowy zawsze wychodzi soczysty i pyszny! Przekładany jest miękkim biszkoptem i cynamonową masą serową... Dekorowany pistacjami i kandyzowaną skórką pomarańczową... Czy można wyobrazić sobie coś lepszego? Tort pomarańczowy jest absolutnie idealny!
Obejrzane: 516
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Biszkopt

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g marcepanu
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 500 g sera homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • DODATKI:
  • 4 pomarańcze
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • pistacje
  • sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Zrobić marcepan i zetrzeć na tarce o grubych oczach. Utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Wbić jajko, jedno po drugim, każde ucierając przez dwie minuty. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 20 cm. Ciasto wysmarować na papier, wygładzić. Piec po dwa kółka w piekarniku przez 15 minut. Ostudzić na kratce.

Krok 2

Obrać jedną pomarańczę ze skórki, cienko. Pokroić w cienkie paseczki. Gotować kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić. Skórki ponownie włożyć do rondelka. Zalać szklanką wody. Dodać cukier i laskę wanilii. Gotować, aż syrop zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Ostudzić, następnie drobno posiekać. Zostawić parę paseczków do dekoracji.

Krok 3

Ser homogenizowany przełożyć do miski. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Dodać 5 łyżek sera homogenizowanego i wymieszać. Następnie przelać do miski z serem i wymieszać. Teraz ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z masą serową i posiekaną kandyzowaną skórką z pomarańczą. Odstawić.

Krok 4

Resztę pomarańczy obrać ze skórki. 3 pokroić w cieniutkie plasterki. Ostatnią podzielić na kawałki. Biszkopty równomiernie wysmarować masą serową. Rozdzielić pomarańcze na trzy biszkopty i złożyć tort. Górną część udekorować kawałkami ostatniej pomarańczy. Kandyzowaną skórką i posiekanymi pistacjami (2 garstki).
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×