Korzeniówka

Dodany przez: Ellen (więcej moich przepisów)

Korzeniówka to moja wersja przyprawy korzennej, której używam nie tylko do świątecznego piernika. Świetnie smakuje również z kawą. Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Korzeniówka - po prostu uwielbiam ją!
Obejrzane: 388
Porcje: 50
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 50 g kory cynamonu
  • 15 g goździków
  • 15 g ziaren kardamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g ziaren pieprzu czarnego
  • 5 g gwiazdek anyżowych
  • 20 g suszonego imbiru
  • 10 g gałki muszkatałowej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku. Polecam zaopatrzyć się w imbir suszony, najlepiej już zmielony. Dodanie świeżego nie jest najlepszym pomysłem. Co do anyżu, to część nasion wyjmuję, a samych gwiazdek daję 2-3 sztuki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×