Strudel jabłkowy
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 szt żółtek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu winnego
Farsz:
- 600 g jabłek
- 80 g bułki tartej
- 80 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 40 g płatków migdałowych
- 0.5 łyżeczki gałki mukszatołowej
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z solą, płynne składniki połączyć ze sobą. Do mąki dodać żółtka a następnie partiami płynne składniki i wyrabiać elastyczne ciasto, w razie potrzeby można trochę podsypać ciasto mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie posmarować je olejem, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Farsz i ciasto:
Migdały podprażyć na patelni, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni roztopić 75 g masła, dodać bułkę tartą i przyrumienić ją na ciemnozłoty kolor. Do jabłek dodać przyrumienioną bułkę tartą, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały. Wszystko wymieszać i odstawić na czas wałkowania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przygotować duży blat. Następnie rozwałkować ciasto na kwadrat, a następnie rozciągać ciasto delikatnie od środka, tak, aby powstał cienki duży, w miarę możliwości kwadratowy placek. Jeśli w którymś miejscu ciasto się rozerwie, bez problemu można je skleić. Ciasto nie może być jednak zbyt cienkie bo nie będzie można później zwinąć rolady.
Pozostałe masło roztopić w garnuszku i posmarować nim ciasto. Na to rozłożyć równomiernie nadzienie, zostawiając ok 1.5 cm z każdej strony, następnie powoli zwijać ciasto w roladę. Końce strudla zawinąć do dołu.
Roladę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut aż ciasto będzie rumiane- w zależności od piekarnika może to trwać chwilę krócej lub dłużej.
Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia, następnie oprószyć cukrem pudrem i podawać w towarzystwie na przykład bitej śmietany.
Strudel najlepszy jest jeszcze ciepły.