Strudel jabłkowy

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 138
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 szt żółtek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu winnego

Farsz:

  • 600 g jabłek
  • 80 g bułki tartej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 40 g płatków migdałowych
  • 0.5 łyżeczki gałki mukszatołowej
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z solą, płynne składniki połączyć ze sobą. Do mąki dodać żółtka a następnie partiami płynne składniki i wyrabiać elastyczne ciasto, w razie potrzeby można trochę podsypać ciasto mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie posmarować je olejem, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Farsz i ciasto:
Migdały podprażyć na patelni, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni roztopić 75 g masła, dodać bułkę tartą i przyrumienić ją na ciemnozłoty kolor. Do jabłek dodać przyrumienioną bułkę tartą, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały. Wszystko wymieszać i odstawić na czas wałkowania ciasta.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przygotować duży blat. Następnie rozwałkować ciasto na kwadrat, a następnie rozciągać ciasto delikatnie od środka, tak, aby powstał cienki duży, w miarę możliwości kwadratowy placek. Jeśli w którymś miejscu ciasto się rozerwie, bez problemu można je skleić. Ciasto nie może być jednak zbyt cienkie bo nie będzie można później zwinąć rolady.
Pozostałe masło roztopić w garnuszku i posmarować nim ciasto. Na to rozłożyć równomiernie nadzienie, zostawiając ok 1.5 cm z każdej strony, następnie powoli zwijać ciasto w roladę. Końce strudla zawinąć do dołu.
Roladę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut aż ciasto będzie rumiane- w zależności od piekarnika może to trwać chwilę krócej lub dłużej.
Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia, następnie oprószyć cukrem pudrem i podawać w towarzystwie na przykład bitej śmietany.
Strudel najlepszy jest jeszcze ciepły.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×