Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Dodany przez: fly (więcej moich przepisów)

Strucla biszkoptowa to pyszne ciasto, które już niedługo zagości na świątecznych stołach.
Obejrzane: 263
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Nadzienie

  • • 400 g maku mielonego BackMit
  • • 400 ml mleka
  • • 200 g rodzynek Kresto
  • • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
  • • 100 g migdałów tartych BackMit
  • • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • olejek rumowy, kilka kropli
  • • 100 g masła
  • • 1 łyżka oleju Rapso

Ciasto

  • • 3/4 szklanki* mąki tortowej
  • • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • • 3 łyżki oleju Rapso
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 2 łyżki cukru waniliowego
  • • szczypta soli
  • • 1 białko
  • • 2 łyżki soku z cytryny
  • • cukier puder
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.

Krok 2

2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.

Krok 3

3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.

Krok 4

4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.

Krok 5

5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.

Krok 6

6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.

Krok 7

7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.

Krok 8

8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.

Krok 9

9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.

Krok 10

10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.

Krok 11

11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×