Szarlotka królewska inaczej
Składniki
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
masa
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 5 białek
- 4 łyżki cukru pudru do białek
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto : wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, jedną część włożyć do zamrażalnika..blaszkę posmarować masłem, posypać bułką tartą a drugą część ciasta wyłożyć w blaszce.
Krok 2
1 kg jabłek obrać, pokroić w ósemki i zagotować w syropie : 1 l wody plus szklanka cukru i ułożyć na placku. Ugotować 2 budynie na 3 szklankach syropu z jabłek i gorący wylać na jabłka..można też dodać bakalie: rodzynki, śliwki itp ale nie koniecznie.Ubijamy 5 białek plus 4 łyżki cukru pudru i nakładamy na budyń. Na koniec ścieramy na tartce ciasto z zamrażalnika i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut.
Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!