szarlotka, rabarbar, beza, kruszonka, gluten free

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 743
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko

NADZIENIE

  • 3-4 szt kwaśne jabłka średniej wielkości
  • 2 szt łodygi rabarbaru
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • masło
  • BEZA
  • 2 szt białka
  • 120 g cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nastawić na 200ºC. Mąki przesiać do misy miksera. Dodać zimne masło i wyrabiać hakiem do powstania sypkiej kruszonki. Wbić żółtko, dodać jogurt i miksować do połączenia składników, a następnie zagnieść krótko w dłoniach. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Dwie z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce lub wykleić kawałkami dno tortownicy o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut do złotego koloru. Wyjąć i wystudzić. Piekarnik nastawić na 180ºC W tym czasie przygotować jabłka i rabarbar.

Krok 2

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła. Dodać cynamon oraz brązowy cukier. Na rozgrzane masło ułożyć kawałki jabłek, oprószyć lekko cynamonem oraz brązowym cukrem i smażyć do momentu aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt. Przełożyć na płaski talerz i pozostawić do wystudzenia. Rabarbar umyć, usunąć liście, posiekać na grube kawałki i smażyć na powstałym z jabłek sosie aż lekko zmięknie. Odstawić do wystudzenia. Na wystudzony kruchy spód ułożyć karmelizowane jabłka. Na owoce zetrzeć jedną część zamrożonego, kruchego ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 30 minut. W tym czasie przygotować bezę.

Krok 3

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim kawałki wystudzonego rabarbaru, następnie bezę, a na nią zetrzeć ostatnią część zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut i piec do złotego koloru. Upieczone ciasto pozostawić w formie na ok. 1-2 godziny. Zdjąć rant i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×