Szarlotka w słoiku
Składniki
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka (najlepiej kwaśne, polecam Szarą Renetę)
- 2 łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i cukier wymieszać w misce.
Krok 2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Krok 3
Do słoików (użyłam takich po dżemie, o pojemności 280g) wsypywać po 2 łyżki suchych składników, na to 1 łyżka jabłek. Powtórzyć do wyczerpania składników, na wierzchu wyłożyć rozdrobnione masło.
Krok 4
Włożyć słoiki z ciastem do średnio nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w 180 st.