Tarta makowa

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Tartę makową śmiało można polecić wielbicielom słodkości. Na miękkim spodzie znajdziemy aromatyczny krem pomarańczowy, który smakuje nieziemsko. Tarta makowa - idealna do kawy lub herbaty z przyjaciółmi.    
Obejrzane: 945
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIASTO KRUCHE:

  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • żółtko
  • 4 łyżki zimnej wody

MASA MAKOWA:

  • 200 g maku
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru pudru
  • KREM POMARAŃCZOWY:
  • 2 pomarańcze
  • 100 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • 3 jajka
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka masła
  • bułka tarta
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

CIASTO:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałeczki, zimne masło. Posiekać wszystko razem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść szybko ciasto. Gotową kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 2

Zmielony mak przełożyć do garnka. Zalać dwiema szklankami wrzątku i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie 15 minut dolać gorące mleko (2%) i gotować jeszcze około 10-15 minut (mak jest gotowy, kiedy bardzo zgęstnieje). Pod koniec gotowania dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Formę do pieczenia o średnicy około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i dokładnie wykleić nim spód i brzegi formy. Nakłuć spód ciasta widelcem w wielu miejscach. Ciasto wstawić jeszcze na około 10 minut do lodówki. Oziębione ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut,. Następnie rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać jeszcze około 15-20 minut. Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia.

Krok 4

Pomarańcze i jajka wyszorować. Następnie sparzyć. Otrzeć skórkę z pomarańczy - uważając, aby zetrzeć tylko jej pomarańczową część. Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Następnie przecedzić go przez gęste sitko. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Dobrać najlepiej szklaną bądź ceramiczną miskę, którą będzie można położyć na garnku, w którym gotuje się woda. Jajka wybić do wybranej miski i roztrzepać widelcem. Dodać cukier puder oraz skórkę i sok pomarańczowy. Następnie dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Miskę położyć na garnku z gotującą wodę i mieszać, aż składniki będą bardzo ciepłe. Zanim całość się zagotuje, dodać pokrojone w kawałki zimne masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, gotować jeszcze 5-8 minut stale mieszając, dopóki krem nie stanie się gęsty. Gotowy krem odstawić do wystudzenia.

Krok 5

Ostudzony krem pomarańczowy rozprowadzić na masie makowej i wstawić tartę do lodówki na minimum 2 godziny - by krem odpowiednio stężał.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×