Tarta makowa

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Kruche ciasto z delikatnym nadzieniem makowym z dodatkiem białek czekolady.
Obejrzane: 1246
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru

Nadzienie

  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 350 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 60 g sypkiego maku
  • 100 g białej czekolady
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche:
Mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 23,5 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i ponownie piec 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Krok 2

Nadzienie:
Mak wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać startą skórkę, sok z 1 cytryny i 150 ml kwaśnej śmietany. Do jajecznej masy dodać mak, całość wymieszać. Masę wylać na tartę (nadzienie będzie dość płynne). Piec 20 – 25 minut w temperaturze 150 stopni, aż masa się zetnie.

Krok 3

Wierzch:
Resztę kwaśnej śmietany 200ml (powinna mieć temp. pokojową) wymieszać z ostudzoną roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Wylać na tartę. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut, 160 stopni, aż masa się zetnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×