Tarta mocno pomarańczowa
Składniki
spód
- 250 g herbatników korzennych
- 100 g roztopionego masła
masa
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 50 g masła
- 0.33 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 pomarańcze obrane ze skórki
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki zmielić na drobny pył przy użyciu blendera, dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy, połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy do tarty (natłuszczonej). Spód piec w 180°C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
W tym czasie przygotować krem. Kremówkę ubijać na wolnych obrotach miksera aż zgęstnieje. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, pod koniec dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Do mascarpone dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzony spód korzenny. Schłodzić w lodówce.
Krok 3
Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Ułożyć pomarańcze i smażyć przez ok. 10 minut z każdej strony aż nabiorą lekko złotego koloru. Przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić.
Krok 4
Ciasto wyjąć z lodówki, udekorować ostudzonymi, karmelizowanymi pomarańczami. Na wierzch można otrzeć skórkę z pomarańczy.
Smacznego! :)