Tarta orzechowo-migdałowa
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 25 g zimnego masła
- 1 szt żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki zimnej wody
masa
- 200 g posiekanych orzechów laskowych
- 100 g płatków migdałowych
- 50 ml płynnego miodu
- 50 g masła
- 1 szt jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
Krok 2
Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać miód i podgrzewać do połączenia. Wbić jajko mieszając energicznie rózgą, dodać posiekane orzechy oraz płatki migdałowe. Podgrzewać przez kilka minut. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 180ºC. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać prażonymi płatkami migdałów oraz garścią orzechów laskowych.