Tarta z jagodami

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Po serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie.
Obejrzane: 804
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 0.5 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżeczki stopionego masła
  • 400 g jagód
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby masło pozostało jak najdłużej zimne.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier.
W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty.
Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×