Tartaletki z kremem marcepanowym i wiśniami

Dodany przez: muffinezja.pl (więcej moich przepisów)

Tartaletki na kruchym, migdałowym spodzie z delikatnym marcepanowym kremem. Doskonale współgrają z lekko kwaśnymi wiśniami.
Obejrzane: 536
Porcje: 24
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto kruche z migałami

  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 112 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (rozmiar S)

Krem marcepanowy i wiśnie

  • 500 g mascarpone
  • 6 łyżeczek amaretto
  • 80 g marcepanu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wiśni
  • 3 łyżki cukru waniliowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotować ciasto. Suche składniki: mąkę, połowę cukru pudru (25 g) i zmielone migdały przesiać do miski. Za pomocą miksera utrzeć masło. Gdy będzie już gładkie dodać pozostałą część cukru pudru (25 g), wymieszać. Następnie wsypać w dwóch turach suche składniki, miksując przez 30 sekund po każdej części. Zeskrobać ciasto z boków miski, dodać jajko i krótko zmiksować (15-30 sekund).

Krok 2

Powstałe ciasto przełożyć na posypany mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na dwie równe części, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 min (lub ok. godzinę do lodówki).

Krok 3

Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, powycinać kółka o średnicy 7 cm (lub więcej) i wyłożyć nimi foremki o tej samej średnicy (od góry). Ponownie wstawić do zamrażarki na 15 minut (lub na pół godziny do lodówki).

Krok 4

W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190°C i przygotować wiśnie. Wiśnie wraz z cukrem waniliowym podgrzać przez około 5 minut w rondelku z grubym dnem lub na patelni. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku.

Krok 5

Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem. Piec przez 10 min, następnie usunąć obciążenie i wyłożyć po 3-4 wiśnie. Zapiec ponownie przez 8-10 min (aż się ładnie zrumienią).

Krok 6

Przygotować krem. Marcepan i amaretto podgrzać (np. w kuchence mikrofalowej – ok. 20 sekund). Następnie dokładnie zmiksować, aby nie było żadnych grudek. Dodać mascarpone i cukier puder. Całość wymieszać za pomocą miksera do uzyskania gładkiego kremu.

Krem umieścić w rękawie cukierniczym i napełnić tartaletki. Całość dodatkowo ozdobić wiśniami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×