Tęczowy tort
Składniki
ciasto
- 10 szt jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 1 L śmietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- dodatkowo barwniki spożywcze: fioletowy, błękitny, zielony, żółty, czerwony. kolorowa posypka
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek i ubić na bardzo sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i mąki.
Krok 2
Masę podzielić na 3 równe części (jeśli nie macie wagi, to przekładajcie po jednej łyżce ciasta do każdej miseczki, aż się skończy). Do każdej porcji ciasta dodać odrobinę kolejnych barwników i dokładnie wymieszać do uzyskania równomiernie kolorowej masy.
Krok 3
Ciasto przełożyć do formy (o średnicy 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Upiec wszystkie biszkopty i ostudzić.
Krok 4
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Fioletowy blat ułożyć na paterze lub talerzu i posmarować kremem. Czynność powtórzyć z pozostałymi spodami tortu w odpowiedniej kolejności: na fioletowy ułożyć błękitny, zielony, żółty, czerwony.
Krok 6
Cały tort dokładnie pokryć pozostałym kremem. Górę ciast udekorować kolorową posypką. Schłodzić mocno w lodówce (kilka godzin). Podawać.
Aby upiec 5 biszkoptów, z podanych składników należy upiec jeszcze jedną porcję ciasta.