Torcik czekoladowy
Składniki
Czekoladowy spód
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 30 g czekolady
- 50 g mąki pszennej
- 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- jajko
Masa kawowa
- 100 g białej czekolady
- 180 g kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy ropuszczalnej
- 1.5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
W małym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka z masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Krok 2
Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, możemy przygotować masę kawową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kawę i żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek. Zimną kremówkę 30% ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ją do serka. Miksujemy - tylko przez chwilę. Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.