Torcik czekoladowy

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Powoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Torcik czekoladowy do świątecznej kawy będzie doskonały.
Obejrzane: 489
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Czekoladowy spód

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 30 g czekolady
  • 50 g mąki pszennej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • jajko

Masa kawowa

  • 100 g białej czekolady
  • 180 g kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy ropuszczalnej
  • 1.5 łyżeczki żelatyny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W małym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka z masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Krok 2

Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, możemy przygotować masę kawową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kawę i żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek. Zimną kremówkę 30% ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ją do serka. Miksujemy - tylko przez chwilę. Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×