Czarny las
Składniki
Biszkopt
- 100 g płatków migdałowych
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 70 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
- 10 g kakao
- 4 łyżki wiśni w syropie
Dżem
- 0.5 słoika dżemu wiśniowego
- 4 łyżki wiśni w syropie
- 1 łyżeczka żelatyny
- Sos czekoladowy
- 0.5 szklanki śmietany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
W rondelku roztopić masło z czekoladą (na małym ogniu). Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną czekoladę do żółtek, a następnie wymieszać z migdałami i dodać kakao. Wmieszać białka.
Wlać ciasto do kwadratowej blachy 21×21, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 minut, ostudzić.
Krok 2
Rozpuścić żelatynę w małej ilości gorącej wody. Podgrzać dżem z wiśniami, dodać żelatynę i wymieszać. Całość przelać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia.
Krok 3
Roztopić czekoladę ze śmietaną, wyłączyć palnik i dodać masło. Wymieszać i odstawić. Wyciąć 4 kółka z biszkoptu za pomocą szklanki oraz 2 kółka ze sztywnego dżemu.
Krok 4
Na talerzu ułożyć jedno kółko czekoladowe, położyć konfiturę i posmarować 2 łyżki jogurtu greckiego. Przykryć drugim kółkiem czekoladowym i polać sosem czekoladowym. Udekorować jogurtem i wiśnią.
Uwaga! Zamiast wiśni w syropie, możesz użyć wiśni w alkoholu. Pamiętaj, aby odcedzić owoce z syropu.