Tort Bozia na chmurce
Składniki
biszkopt
- 10 szt jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dekoracja
- 1 L śmietany kremówki (36%) (5 opakowań po 200 ml)
- 10 łyżeczek cukru waniliowego
- 10 łyżek cukru
- 40 g śmiatan-fixu
- PONCZ:
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny/kwasku cytrynowego
- DODATKOWO:
- barwniki spożywcze - błękitny, granatowy, pomarańczowy, żółty
- kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- różyczki do dekoracji tortów
- złote perełki cukiernicze
- dwa goździki
- szablon (do pobrania na blogu)
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie proszek do pieczenia i mąki (po jednej łyżce na niskich obrotach).
Krok 2
Ciasto podzielić na dwie równe części i przełożyć do, wysmarowanych wcześniej i oprószonych bułką tartą, blaszek. Piec w temperaturze 180º C przez ok. 40-50 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka*. Wyjąć z pieca i ostudzić.
* do suchego patyczka - wbić w ciasto wykałaczkę, jeśli nie zostaną na niej kawałki ciasta - można wyjmować.
Krok 3
Na upieczony i wystudzony biszkopt ułożyć szablon i przymocować go do ciasta przy pomocy wykałaczek lub szpilek. Ostrym nożem wyciąć w kontury postaci na obłoku oraz koło, które będzie aureolą. W krążku zrobić miejsc na głowę i umieścić tak jak na trzecim zdjęciu po lewej stronie. Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem (muszą być dwa spody w kształcie sylwetki Marii). Resztki ciasta odłożyć (jeszcze się przydadzą).
Krok 4
200 ml (pierwsze opakowanie) śmietany kremówki ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pod koniec ubijania dodać jedno opakowanie śmietan-fixu (9 g). Dokładnie zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krok 5
Przygotować poncz: cukier i sok z cytryny zalać gorącą wodą (200 ml). Wystudzić.
Krok 6
Nasączyć dolny blat ciasta zimnym ponczem. Przygotowany krem wyłożyć na spód tortu (wycięty wcześniej w kształcie postaci). Przykryć go drugim blatem, który również nasączyć ponczem. Górną warstwę ciasta posmarować kilkoma łyżkami dżemu z czarnych porzeczek.
Krok 7
Resztki ciasta, które zostały po wycinaniu postaci, pokruszyć w misce na drobne kawałki, dodać kilka łyżek masła (stopniowo) i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy plastycznej takiej jak w przypadku cake pops. Z ciasta, fragmentami formować sylwetkę kobiecą i układać na warstwie dżemu (zdjęcie 3).
Krok 8
400 ml (dwa opakowania) śmietany kremówki ubić na sztywno z 8 łyżkami cukru i 4 łyżeczkami cukru waniliowego. Pod koniec ubijania dodać dwa opakowania śmietan-fixu. Dokładnie zmiksować do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem podzielić na 4 różne części. Do najmniejszej (wystarczą 4 łyżki kremu) dodać odrobinę pomarańczowego barwnika (nie za dużo - tym będziemy kryć twarz, stopy i dłonie), dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać barwnik błękitny i odrobinę (zdjęcie 4) granatowego, dokładnie wymieszać. Trzecią (kilka łyżek kremu) zafarbować na żółto, a ostatnią pozostawić białą.
Krok 9
Przystąpić do kształtowania sylwetki kremem. Niebieskim dokładnie i równomiernie pokryć ramiona oraz poły płaszcza (zdjęcie 6). Biały krem ułożyć na chmurkę, tułów postaci oraz wokół głowy. Uformować suknię, welon na głowie i obłok pod stopami. Jasnopomarańczowym kremem pokryć twarz, dłonie i stopy. Żółtym aureolę.
Krok 10
Pozostałą kremówkę ubić tak jak poprzednie i zafarbować na te same kolory oprócz pomarańczowego. Poszczególnymi kolorami masy przykryć boki tortu.
Krok 11
Końcówką łyżeczki do herbaty zrobić niewielkie wyżłobienia imitujące fałdy płaszcza, sukni i welonu. Z goździków wykonać oczy oraz uśmiech ;)
Krok 12
W obłok u stóp wetknąć różyczki do dekoracji tortów, aureolę ozdobić złotymi perełkami cukierniczym.
Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/