Tort Czarnolas – “urodzinowy home-made”

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Zgodnie z urodzinową obietnicą dzisiaj pora na słodkości. Na początku chciałbym podziękować Wam wszystkim za odwiedzanie, komentowanie i lajkowanie przez cały ten rok. Nie ukrywam, że prowadzenie bloga sprawia mi ogromną przyjemność, bo uczę się wielu nowych rzeczy i przy okazji mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z Wami. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie jeszcze smaczniejszy i zaskoczy w kuchni nie tylko mnie. Specjalnie na pierwsze urodziny PasjiSmaku zmierzyłem się ze swoją słabą stroną sztuki kulinarnej jaką jest cukiernictwo. Przyznam, że ten tort “chodził” za mną już jakiś czas. Urzekł mnie jego wygląd, nie potrafiłem go jeszcze dzisiaj odwzorować, ale mam nadzieję, że kiedyś też będę potrafił czarować takie cuda na “talerzu”. Jedno jest pewne – smakuje wyśmienicie i bardzo czekoladowo.
Obejrzane: 1830
Porcje: 15
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt czekoladowy i syrop do skropienia biszkoptów:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 250 g wody
  • 150 g cukru
  • 70 g wódki lub nalewki wiśniowej
  • 1 szt. cytryny

Mus czekoladowy i dodatki:

  • 250 g ciemnej kuwertury (lub gorzkiej czekolady jeśli nie mamy dostępu do kuwertury)
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietanki 36 %
  • wydrylowane wiśnie, konfitura wiśniowa lub wiśnie nasączone w wódce – do przełożenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt czekoladowy:
Jajka wraz z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do masy partiami dodajemy przesianą mąkę połączoną z kakao, ciągle delikatnie mieszając ją łopatką, już nie mikserem.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 min., do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Nie otwieramy piekarnika w początkowej fazie pieczenia, gdy biszkopt wzrasta, ponieważ może opaść.

Krok 2

Mus czekoladowy:
Kuwerturę wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do niej małymi porcjami ubita wcześniej śmietaną

Krok 3

Syrop do skropienia biszkoptów:
Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu, aż zacznie lekko gęstnieć. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy po ostygnięciu wiśniówkę

Krok 4

Wykończenie:
Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Wkładamy jeden kawałek na dno tortownicy i dobrze nasączamy go syropem wiśniowym. Na dno wsypujemy wydrylowane wiśnie, nakładamy na nie mus czekoladowy, a następnie drugi biszkopt, który nasączamy i na który analogicznie nakładamy czekoladowy mus.
Wyrównujemy powierzchnię.
Tort na wierzchu można udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną, wiśniami czy też startą czekoladą – wedle gustu.

Krok 5

Przepis Pana Grzegorza Walickiego zaczerpnięty ze strony http://www.akademia-kulinarna.pl/2013/05/tort-czarnolas/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×