Tort czekoladowy (z truskawkowymi akcentami)

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Tort zrobiłam początkowo zainspirowana przepisem z pewnego znanego bloga ...problem w tym, że jak kupiłam składniki, ten blog miał awarię, a ja nie miałam czasu ani sposobności żeby zmieniać składniki - więc wspierając się na swoich doświadczeniach skomponowałam takie arcydzieło - na urodziny mojego chłopaka ;-)
Obejrzane: 831
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt na foremkę 20-22 cm

  • 6 jaj (podzielonych na żółtka i białka)
  • 0.75 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa czekoladowa

  • 5 czekolad gorzkich
  • 1 niepełna puszka mleka niesłodzonego
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki amaretto
  • niepełna szklanka mocnej kawy z ekspresu
  • 0,5 szklanki musu truskawkowego + truskawki do przełożenia w warstwach
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt:
Ubij białka i pod koniec ubijania, kiedy będą już sztywne dodaj cukier.
Powoli wmieszaj żółtka, mąki wymieszaną z kakao, aż się połączą - ale nie mieszaj za dużo bo zrobi się ciężka klucha.

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni; foremkę tortową wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wyrównaj.
Piecz ok 30-40 minut, aż patyczek będzie suchy.

Studź ciasto w półprzymkniętym piekarniku.

Krok 2

Masa czekoladowa:
W kąpieli wodnej roztop czekolady (uważaj żeby się nie zważyły!! temperatura garnuszka z wodą nie może być zbyt wysoka).
Dodaj do nich powoli mleko niesłodzone i masło (bardzo miękkie lub roztopione i ostudzone).

Nie mieszaj zbyt długo bo porobią się grudy.

Krok 3

Tort:

Wymieszaj amaretto, kawę i mus truskawkowy, którym będziesz nasączać biszkopt.
Truskawki pokrój w 3 mm plasterki.

Biszkopt obkrój nożykiem, wyjmij obręcz tortownicy, przekrój go na trzy równe części.
Każdy podkład nasącz, nałóż część kremu, rozłóż truskawki, dodaj trochę kremu i kolejną warstwę biszkopta.
Operację powtórz (nie zapomnij nasączyć góry)!

Resztą masy czekoladowej oblej ciasto żeby spłynęła na boki.
Szybko schłodź w lodówce.

Smacznego :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×