Tort krówkowy
Składniki
biszkopt
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
krem
- 200 ml kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego)
- dżem wiśniowy
- cukierki krówki
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gęsta, wbijać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodawać stopniowo przesiane mąki. Całość przelać do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180ºC. Odstawić do wystudzenia. Aby wyrównać wierzch, formę z ciastem upuścić dnem na podłogę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny oraz środkowy biszkopt posmarować dżemem wiśniowym i przełożyć kremem. Całość przykryć ostatnim blatem ciasta i pokryć pozostałym kremem. Tort udekorować cukierkami.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone oraz mleko skondensowane i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.