Tort piernikowy

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Przepis na fantastyczny tort piernikowy w klimacie zbliżających się świąt.
Obejrzane: 418
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt piernikowy

  • 4 szt jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 125 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki kakao

krem piernikowy

  • 150 ml kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kubek cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szt torebka czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml rumu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 140 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g (domowych) powideł śliwkowych
  • 8 miękkich pierniczków w czekoladzie najlepiej domowych (do dekoracji)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt: dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku oraz miód; mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zmniejszyć obroty robota i dodawać stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180°C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto w formie upuścić na podłogę aby wyrównała się jego powierzchnia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.

Krok 2

Poncz: zaparzyć mocną herbatę, dodać kawę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Gotowym ponczem nasączać blaty biszkoptu, a następnie przełożyć powidłami śliwkowymi.

Krok 3

Krem piernikowy: kremówkę oraz przyprawy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Otrzymanym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu.

Krok 4

Glazura czekoladowa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto.

Krok 5

Pierniczkami udekorować wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×