Toskański placek świąteczny

Dodany przez: mlem (więcej moich przepisów)

Toskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy. Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą. Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam.
Obejrzane: 668
Porcje: 24
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 300 g całych migdałów,
  • 100 g suszonych fig,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
  • 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,
  • 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,
  • 1 gałki muszkatołowej,
  • 1 szt duża pomarańcza,
  • 8 szt kostek cukru,
  • 250 g cukru białego,
  • 200 g mąki,
  • 2 łyżki cukier puder
  • gorzka czekolada.

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy i siekamy na grubą kostkę.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.

Krok 2

Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok.

Krok 3

Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.

Krok 4

Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.

Krok 5

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia.

Krok 6

Toskański placek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień. Następnie ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować gorzka czekoladą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×