Truskawkowa tarta panna cotta
Składniki
Ciasto
- 110 g masła
- 220 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
Panna cotta
- 200 ml śmietany kremówki 30/36%
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 0.5 laski wanili
- 2.5 łyżeczki żelatyny
- 0.33 szklanki gorącej wody
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę przesiewamy na blat. Robimy w mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumienią). Studzimy na kratce.
Krok 2
Śmietankę zagotowujemy z mlekiem, cukrem i wanilią (wrzucamy też laskę, którą po zagotowaniu wyławiamy). Zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wlewamy do śmietankowej mieszanki, energicznie mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i lekko tężejącą panna cottę wylewamy na wystudzony spód. Całość wstawiamy do lodówki, aż panna cotta całkowicie stężeje (ok. 2 godziny). Gotową tartę dekorujemy połówkami truskawek.
Smacznego! :)