Wielkanocny baran z bagien Mississpipi
Składniki
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru
- 4 szt jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 opakowania śmietany 30%
- 0.83 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kolorowy lukier i draże do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
W 180 ml wody w garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.
Krok 2
Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jogurtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę.
Krok 3
Piec w 160ºC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.
Jak ciasto ostygnie zaczynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami.
Krok 4
Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.