Zajączek limonkowy
Składniki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 0.5 szklanki cukru
- 130 g mąki pszennej
- 2 limonki
- szczypta soli
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Krok 2
Ciasto przelać do natłuszczonej formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki.