Zielona baba wielkanocna
Składniki
CIASTO
- 280 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 0.5 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 200 g szpianku
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- mięta, truskawki
Lukier
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka cukru pudru
- żółtego barwnika
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę. Do dużej miski rozbijamy jaja, partiami dosypujemy cukier, cukier waniliowy i miskujemy. Powoli dolewamy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Krok 2
Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół.
SMACZNEGO! :)