Amerykańskie cookies mocno czekoladowe z fistaszkami i kawałkami czekolady
Składniki
- 250 g gorzka czekolada
- 100 g mleczna czekolada
- 75 g cukier
- 85 g masło
- 100 g masło orzechowe (typ crunchy)
- 1 szt jajko
- 0.5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 100 g mąka pszenna
- 0.33 łyżeczki proszek do pieczenia
- 0.33 łyżeczki soda oczyszcona
- 100 g solone fstaszki
Przygotowanie:
Krok 1
W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady.
Krok 2
Mieszając dodać cukier, miękkie masło, masło orzechowe, wanilię i jajko.
Krok 3
Następnie dodać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki i ponownie wymieszać.
Krok 4
Każde ciastko to łyżka masy, tak też wykładamy na blachę. Należy zostawić dużo miejsca pomiędzy, bo ciasto się rozleje, a ciastka będą duże.
Krok 5
Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
Krok 6
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180oC, aż delikatnie ściemnieją na bokach. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut.
Smacznego :)