Apple pie w kokilkach
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 8 dkg margaryny
- 0.25 szklanki cukru
- 5 dkg smalcu
- jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mus jabłkowy
- 4 jabłka
- cynamon
- goździki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę. Włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 2
Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą.
Krok 3
Jabłka obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka. Smażymy z mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem.
Krok 4
Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 C na złoty kolor. Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.