Babeczki duchy, czyli dyniowo-orzechowe babeczki z marmoladą z gorzkich pomarańczy, kremem czekoladowym i słodką bezą

Dodany przez: ancja (więcej moich przepisów)

STRASZNIE smaczna halloweenowa propozycja babeczek: czekoladowy krem, mocno wilgotne i ciężkie dyniowe ciasto z dodatkiem orzechów laskowych nadziane pomarańczową marmoladą, której gorycz idealnie równoważy słodycz bezowych duchów :)
Obejrzane: 815
Porcje: 18
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Babeczki

  • 4 szt jajka
  • 0.75 szklanki brązowego cukru
  • 0.5 szklanki leju
  • 0.5 łyżki mielonego cynamonu
  • 0.25 łyżki mielonych goździków
  • 0.25 łyżki mielonego kardamonu
  • 0.25 łyżki mielonej gałki musztatałowej
  • 0.25 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 480 g puree z dynii
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanek mąki pszennej
  • 300 g marmolady z gorzkich pomarańczy

Dekoracje: krem i bezowe duchy

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białka
  • 200 g cukru pudru
  • kilkadziesiąt szt groszków czekoladdowych
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka umieścić w dużej misce, ubić mikserem z brązowym cukrem, olejem, przyprawami i ekstraktem waniliowym, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, całość wymieszać szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić, a następnie w każdej z babeczek wydrążyć zagłębienie i napełnić je marmoladą z gorzkich pomarańczy.

Krok 2

Kram: Śmietanę kremówkę podgrzać (prawie do wrzenia) w małym garnuszku, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, aby czekolada się roztopiła. Po tym czasie wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, bez grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem, aż do otrzymania gęstego i puszystego kremu (nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył). Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na każdej z babeczek, wzdłuż brzegu wycisnąć okrąg z kremu.

Bezowe duchy: Białko ubić na sztywno, a następnie zacząć dodawać partiami cukier puder. Od momentu dodania ostatniej porcji cukru pudru, bezę ubijać przez ok. 7-10 minut. Po 7 minutach sprawdzić pomiędzy palcami czy kryształki cukru są niewyczuwalne i czy piana tworzy opadający „czubek”. Jeśli tak można przystąpić do wyciskania - bezę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać bezy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

W każdą bezę należy wetknąć po trzy czekoladowe groszki, tak by utworzyły parę oczu i buzię, a następnie suszyć je w piekarniku rozgrzanym do 90ºC przez ok. 40-50 minut. Bezowe duchy są gotowe, gdy łatwo i bez problemu odchodzą od papieru do pieczenia. Gotowe wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wierzch każdej babeczki zwieńczyć bezowym duchem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×