Batoniki musli
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka pestek z dyni
- 1 szklanka sezamu
- 1 szklanka orzechów wloskich
- 1 szklanka solonych orzeszków
- 100 g migdałów
- 100 g żurawiny
- śliwki
- 125 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 0.5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 0.5 szklanki miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni i sezam wysypujemy na blachę od piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni - od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki, aby się nie przypiekły. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy posiekane: orzechy, migdały i suszone owoce. Wszystko mieszamy i przesypujemy do miski. W rondelku umieszczamy masło, kawałki czekolady, cukier, masło orzechowe oraz miód. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do miski i wszystko razem mieszamy. Następnie wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, po czym kroimy.