Bożonarodzeniowe babeczki Mince Pies

Dodany przez: Ewa Siara-Sańpruch (więcej moich przepisów)

W tych malutkich babeczkach zakochałam się 2 lata temu -kiedy dostałam książkę "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson. Był to jeden z pierwszych przepisów, które wypróbowałam. Pachną wszystkich z czym kojarzą się święta: żurawina, cynamon, przyprawa korzenna. Proporcje nadzienia za każdym razem wychodzą inaczej, ale zawsze tak samo pysznie :)
Obejrzane: 748
Porcje: 30
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 240 g mąka pszenna
  • 60 g masło
  • 60 g margaryna
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 szt sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 sól

nadzienie mincemeat

  • 50 g brązowy cukier
  • 60 ml porto
  • 300 g żurawina (może być mrożona)
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżeczka imbir
  • 0.5 łyżeczki zmielone goździki
  • 150 g rodzynki
  • 30 g suszona żurawina
  • 1 szt sok wyciśnięty z mandarynki
  • 25 ml brandy
  • 0.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżki miód
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nadzienie:
W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanillię i miód, wszystko dobrze wymieszać.
Przechowywać w słoiczku, w lodówce.

Krok 2

Odmierz mąkę do płytkiej miski lub na talerz i rozłóż na niej małe kawałki margaryny (smalcu) i masła, a następnie rozetrzyj je palcami i wstaw na 20 minut do zamrażarki. Wymieszaj w małe misce sok z pomarańczy, wodę różaną oraz sól i wstaw do lodówki.

Krok 3

Po 20 minutach przełóż mąkę z tłuszczem do naczynia miksera (lub jak ktoś ma malaksera) i miksuj pulsacyjnie, aż uzyskasz okruchy o konsystencji kaszki owsianej. Dolewaj osolony sok z pomarańczy i mieszaj, aż ciasto będzie prawie jednolite, przestań mieszać na chwilę przed połączeniem składników (nawet jeśli trochę soku pozostało). Jeśli potrzeba więcej płynu można dodać lodowatej wody.
Wyjmij ciasto i ręcznie zagnieć. Podziel na 3 części, owiń plastikową folią i włóż na 20 minut do lodówki.

Krok 4

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220st.o 20 minutach rozwałkuj pierwszą część ciasta tak cienko, jak to możliwe (2-3 mm). Wytnij krążki z ciasta i powciskaj je delikatnie do foremek (ja użyłam silikonowych foremek na muffinki). Do każdej nałóż po niepełnej łyżeczce nadzienia mincemeat, następnie wytnij gwiazdki lub serduszka i ułóż je na nadzienie.

Krok 5

Wstaw blachę do piekarnika na 10-15 minut (uwaga: pieką się bardzo szybko, należy je kontrolować).
Wyjmij blachę z piekarnika, wyciągnij babeczki z foremek, a następnie powtórz powyższe czynności z pozostałymi 2 częściami ciasta.

Do podania oprósz cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×