Ciasteczka – choinki cytrusowo maślane
Składniki
- 120 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 260 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 starta skórka z cytryny
- starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.
Krok 2
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy z niego ciasteczka. Następnie ciastka stemplujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciastka około 12 - 15 minut.
Studzimy na kratce. Przechowujemy w blaszanych puszkach.