Ciasteczka mocno orzechowe
Składniki
- 400 g mąki (najczęściej typ 650)
- 60 g cukru pudru (i niech nie korci was więcej)
- 200 g masła
- 2 szt jajka
- 250 g mielonych orzechów włoskich (koniecznie włoskich!)
Przygotowanie:
Krok 1
Połączyć mąkę, cukier, orzechy.
Krok 2
Istnieją dwie wersje dołączania masła:
1. z oryginału wyrabianego ręcznie - masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i ugniatamy z suchymi składnikami pod koniec dodając jajka
2. moja - uproszczona - maszynowa - masło rozpuszczamy i chłodzimy. ciągle miksując suche składniki powoli wlewamy do misy robota (warto dodać do rozpuszczenia trochę więcej masła - część zostanie na ściankach rondelka) po czym dodajemy jajka.
Krok 3
Ciasto dzielimy i wałkujemy (dzielimy w zależności od ilości miejsca na rozwałkowanie).
Po kilku próbach zdecydowanie stwierdzam, że najlepsze są ciastka z ciasta rozwałkowanego na ok. 5-8 mm.
Wycinamy foremkami kształty (nie powinny być za duże).
Wycięte ciasteczka kładziemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
Krok 4
W oryginale mam zapisane : Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Metodą prób i błedów doszłam do wniosku, że należy piec je w temp. ok 150 stopni przez około 10-15 minut.
Krok 5
Po wyjęciu i wstępnym ostudzeniu - parę minut poza piekarnikiem wystarczy - obsypać dokładnie cukrem pudrem (najlepiej wymieszanym z cukrem waniliowym).
Zamknąć w pudełku można je dopiero po pełnym wystygnięciu (zazwyczaj pozwalam im poleżeć 2 godziny na papierze do pieczenia).