Ciasteczka mocno orzechowe

Dodany przez: Zofia MC (więcej moich przepisów)

Ciasteczka nienazbyt słodkie. Bardzo intensywnie orzechowe. Przepis dostałam lata temu od cioci, lekko zmodyfikowany przeze mnie, uwielbiany przez cała moją rodzinę. W tym roku połowa zniknęła w dniu pieczenia, mimo że miały zostać na święta. Ciasto tradycyjnie wyrabiane było ręcznie, ale zdecydowanie łatwiej i szybciej zrobić je robotem a przed rozwałkowaniem kilka razy urobić w dłoniach. Ciasteczka są kruche i dość długo wytrzymują zamknięte w pojemniku (bardziej prawidłowo byłoby stwierdzić, że wytrzymałyby, gdyby nie ciągłe podjadanie domowników..)
Obejrzane: 2179
Porcje: 150
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 400 g mąki (najczęściej typ 650)
  • 60 g cukru pudru (i niech nie korci was więcej)
  • 200 g masła
  • 2 szt jajka
  • 250 g mielonych orzechów włoskich (koniecznie włoskich!)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Połączyć mąkę, cukier, orzechy.

Krok 2

Istnieją dwie wersje dołączania masła:

1. z oryginału wyrabianego ręcznie - masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i ugniatamy z suchymi składnikami pod koniec dodając jajka

2. moja - uproszczona - maszynowa - masło rozpuszczamy i chłodzimy. ciągle miksując suche składniki powoli wlewamy do misy robota (warto dodać do rozpuszczenia trochę więcej masła - część zostanie na ściankach rondelka) po czym dodajemy jajka.

Krok 3

Ciasto dzielimy i wałkujemy (dzielimy w zależności od ilości miejsca na rozwałkowanie).
Po kilku próbach zdecydowanie stwierdzam, że najlepsze są ciastka z ciasta rozwałkowanego na ok. 5-8 mm.

Wycinamy foremkami kształty (nie powinny być za duże).

Wycięte ciasteczka kładziemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.

Krok 4

W oryginale mam zapisane : Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Metodą prób i błedów doszłam do wniosku, że należy piec je w temp. ok 150 stopni przez około 10-15 minut.

Krok 5

Po wyjęciu i wstępnym ostudzeniu - parę minut poza piekarnikiem wystarczy - obsypać dokładnie cukrem pudrem (najlepiej wymieszanym z cukrem waniliowym).

Zamknąć w pudełku można je dopiero po pełnym wystygnięciu (zazwyczaj pozwalam im poleżeć 2 godziny na papierze do pieczenia).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×