Ciasteczka z dżemem
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 0.75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szt jajka
- 2 szklanki mąki
- 0.25 szklanki dżemu morelowego
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem, dodać jajko, a na koniec mąkę. Miksować (lub zagniatać ręcznie), aż powstanie elastyczne ciasto.
Krok 2
Ciasto wstawić na co najmniej godzinę do lodówki
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Krok 4
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać dowolne wzory. W połowie ciastek wyciąć dziurkę (małą foremką lub naparstkiem).
Krok 5
Piec ok. 10-12 minut.
Krok 6
Ostudzić na metalowej kratce. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka bez dziurek posmarować cienko dżemem, na wierzch dać ciasteczko z dziurką.