Cytrynowe muffinki z serową pianką
Składniki
Ciasto
- 0.75 szklanki cukiru
- 1 szklanka mleka
- 0.25 szklanki oleju
- 2 szt jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szt soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
Pianka
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g serka Cremetta marki Lactima
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Krok 2
Pianka:
Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki. Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!