Czekoladowe pierniki

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają dzieciaki. Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka udekorowana pierniczkami! Taka choinka to dopiero smakuje!
Obejrzane: 311
Porcje: 60
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki golden syrup *
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W dużej misce mieszamy mąkę,kakao,cukier puder,przyprawę i sodę oczyszczoną.Masło rozpuszczamy,dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup.Podgrzewamy,aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.Odstawiamy do ostudzenia.Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop.Mieszamy za pomocą miksera,aż składniki się połączą.W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi.Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.Masa powinna stężeć.Gotowe ciasto dzielimy na kilka części.Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm.Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami.Pieczemy w temperaturze 180\\\'C przez około 8 minut.Pierniczki po wystudzeniu są twarde,ale bez obaw zmiękną.Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Krok 2

Moje rady:
*można użyć miodu

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×