Faworki
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 6-7 łyżek śmietanki 30
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać jajka, szczyptę soli i łyżkę octu. Wszystkie składniki wymieszać razem. Następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Krok 2
Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko (1 mm), starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5 - 6 cm i przewinąć.
Krok 3
Zrobić próbę temperatury tłuszczu (smalcu) wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli podpłynie i szybko zrumieni, można smażyć.
Krok 4
Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor przewracając widelcem.
Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem. Układać w piramidkę na półmisku.
Smacznego!