Faworki
Składniki
- 2 kubki mąki przesianej przez sito
- 5 żółtek
- 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
- 1 opakowanie śmietany min. 22% (małe 200 ml)
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania
- 1 kostka smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Robimy Faworki:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, na górze robimy dołek, dodajemy: masło, żółtka i śmietanę, zacznamy zagniatać. Po chwili dodajemy spirytus lub ocet, zagniatamy razem do połączenia składników.
Krok 2
Kiedy ciasto będzie już wyrobione trzeba je wałkiem bądź tłuczkiem wytłuc kilkadziesiąt razy aż do pojawienia sie purchli.
Krok 3
Schłodzić ciasto przez minimum godzinę w lodówce.
Krok 4
Podzielić cisto na 4 -5 porcji. Rozwałkować każdy placek bardzo cienko, wykroić prostokąty podobnej wielkości . Każdy prostokąt naciąć w środku na połowie długości. Przełożyć przez środek jeden bok faworka, w ten sposób uzyskamy charakterystyczny dla faworków splot.
Krok 5
Faworki smażymy na bardzo rozgrzanym smalcu! Ciasto powinno w smalcu buzować. Smażymy dosyć krótko z każdej strony na złoty kolor.
Krok 6
Usmażone faworki układamy na talerzu i posupujemy cukrem pudrem wedle uznania,
Krok 7
Smacznego !