Fondant au chocolat

Dodany przez: vegazone (więcej moich przepisów)

Fondant au chocolat
Fondant au chocolat Intensywnie czekoladowe babeczki z płynnym środkiem podane z truskawkami rozbudzą zmysły. Idealny deser na zakończenie Walentynkowej kolacji. Jest to najbardziej klasyczne francuskie ciastko za które niejedna osoba dałaby wiele, cudony smak, uzależnienie od pierwszego smaku :). 1. Masło i połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub 2. Foremkę silikonową lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakaem. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę, aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 10 minut. W zależności od piekarnika i wielkości foremek czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu. Moje foremki były małe, więc piekłam babeczki 8 minut.
Obejrzane: 1559
Porcje: 8
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 150 g czekolady (gorzkiej 70% pół na pół z mleczną)
  • 150 g masła
  • 70 g cukru
  • 15 g mąki pszennej
  • 3 szt całe jajka
  • 3 szt dodatkowe żółtka
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka amaretto lub innego ulubionego likieru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Masło i połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy sól i odstawiamy. Jajka oraz żółtka mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodajemy mąkę + ewentualnie łyżką ulubionego likieru i mieszamy.

Krok 2

2. Foremkę silikonową lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakaem. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę, aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 10 minut. W zależności od piekarnika i wielkości foremek czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu. Moje foremki były małe, więc piekłam babeczki 8 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×