Francuskie ślimaki z czekoladą
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 szczypta cukru brązowego
- 1 szt jajko
- opcjonalnie orzechy i rodzynki (jeśli ktoś lubi)
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto rozmrozić i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Czekoladę posiekać drobno lub - najlepiej - zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli dodajemy orzechy i rodzynki również posiekać bardzo drobno.
Na rozwałkowane ciasto francuskie wyłożyć czekoladę (plus ew. orzechy i rodzynki). Krótszy bok ciasta zwijać ciasno w rulon. Następnie schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Po wyjęciu kroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ślimaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać szczyptą brązowego cukru.
Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 220ºC do złotego koloru. Wystudzić i podawać.
Smacznego :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/03/francuskie-slimaki-z-czekolada.html#more