Kokosanki
Składniki
- 0.5 kg mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 125 g margaryny
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- Polewa:
- 450 g margaryny
- 450 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo
- 350 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy margarynę i miód, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i mieszamy. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę z masłem i mlekiem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest dość gęste. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm.
Krok 2
Polewa czekoladowa:
W rondelku roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.