Krispy Kreme Donuts w barwach CMYK

Dodany przez: Łukasz Majchrowski (więcej moich przepisów)

Amerykańskie pączki z dziurką na mące chlebowej i drożdżach, dzięki czemu wprost rozpływają się w ustach!
Obejrzane: 72
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Donuty

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 300 ml tłustego mleka
  • 2 szt jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 L olej do smażenia

Kolorowy lukier

  • 500 g cukru pudru
  • 100-120 g gorącego mleka
  • 1 szczpyta barwnika spożywczego
  • 1 garść kolorowych posypek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W letnim mleku rozpuść saszetkę drożdży. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Wlej mleko, rozpuszczone i przestudzone masło i wbij jajka. Wymieszaj najpierw całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto. Możesz się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto winno być zwarte i elastyczne, dość miękkie, ale jednocześnie się nie lepić. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ja dosypałem 2 czubate łyżki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2

Po tym czasie rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanek i kieliszków wytnij krążki z dziurką. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz czynność. Gotowe krążki układaj na stolnicy wysypanej delikatnie mąką lub na papierze do pieczenia (wtedy mąka jest niepotrzebna). Donuty przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3

Pod koniec wyrastania ciasta w rondlu rozgrzej olej do 190°C. Pączki smaż partiami (po 3-4 sztuki, aby zbytnio nie obniżyć temperatury oleju) po 45 sekund z każdej strony. Następnie łyżką cedzakową lub widelcem wyjmuj i odstawiaj na papierowy ręcznik do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4

Pączki najlepiej smakują na ciepło, dlatego dobrze jest zawczasu przygotować lukier. W tym celu wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem, aż dokładnie się połączą. Lukier podziel na kilka salaterek i do każdej dodaj barwnik. Ciepłe jeszcze pączki ozdabiaj lukrem wg upodobań. Możesz je dodatkowo posypać kolorowymi cukierkami. Oczywiście pomysł z barwieniem nie jest konieczny, bo pączki równie dobrze smakują z tradycyjnym białym lukrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×