Kruche ciasteczka z masą czekoladową
Składniki
Ciasto Kruche
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 0.5 szklanki cukru pudru
Masa Czekoladowa
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto na ciastka:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy różne kształty. W naszym wykonaniu są to gwiazdki i koła ze stempelkami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
Krok 2
Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Na koniec dodać czekoladę.
Gotową masą przekładamy ciasteczka.