Lekkie pączki serowe
Składniki
- 250 g chudego twarogu
- 170 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szt jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4.5 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie produkty oprócz jajek łączymy i dokładnie miksujemy.
Krok 2
Z jajek oddzielamy żółtko od białka, żółtko dodajemy do masy i ponownie miksujemy, a białko ubijamy na sztywną pianę, po czym łyżką dodajemy do pączkowej masy i lekko, ale dokładnie mieszamy.
Krok 3
Po 2-3 łyżki masy przekładamy do jakichś okrągłych foremek*.
Krok 4
Pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Krok 5
* ja zrobiłam tak - w rękach uformowałam z folii aluminiowej coś na wzór okrągłej foremki (można odciskać wzór od szklanki) i przekładałam do tego po 2-3 łyżki masy. Folię dobrze jest posypać czymś (np. bułką tartą), żeby pączki się nie poprzyklejały, albo najlepiej po prostu wyłożyć te foremki papierem do pieczenia. Ja tak niestety nie zrobiłam i lekko mi się pączki poprzyklejały do folii, więc przestrzegam. :) Myślę, że można też piec je w okrągłych foremkach na muffiny.