Marcepanowe ciasteczka
Składniki
- 20 dkg masła lub margaryny
- 10 dkg masy marcepanowej
- 10 dkg cukru pudru
- 25 dkg mąki
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- jajko
- brązowy cukier
Przygotowanie:
Krok 1
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem, marcepanem i skórką cytrynową. Do masy maślanej przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa \\\"wałeczki\\\", owinąć folią i zostawić na noc w lodówce. Jedną część podzieliłam na 3 mniejsze odcinki i zrobiłam z nich ślimaczki kakaowo-cynamonowe (jak na zdjęciu obok).
Wałeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, obtoczyć w brązowym cukrze i pokroić na plasterki. Ciasteczka piec w 180 stopniach na złoty kolor, ok 15 minut.
Krok 2
Ciasteczka są bardzo smaczne i mają jeszcze tą zaletę, że są proste jak barszcz
- świąteczny oczywiście :-))