millefeuille z kremem waniliowym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1565
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • ok. 300 g ciasta francuskiego
  • 500 g śmietany 30%
  • 330 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 15 g mąki
  • 3 szt żółtka
  • 1 łyżeczka esencji wanioiowej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W rondelku umieścić mleko, esencję waniliową oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać cukier, dodać żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze.

Krok 2

Ciasto francuskie podzielić na 12 lub 15 prostokątów o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 5-6 cm i ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paski ciasta przykryć drugim arkuszem papieru i ułożyć kolejną blaszkę aby ciasto nie urosło. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut w 200°C. Po tym czasie zdjąć blaszkę oraz górny arkusz papieru, kawałki ciasta oprószyć cukrem pudrem i zapiec do zrumienienia. Gotowe spody wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzony krem wyszprycować na upieczone spody z ciasta francuskiego tworząc ciastka trójwarstwowe. Wierzch każdego oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×