Muffinki a’la szarlotka

Dodany przez: viridianka (więcej moich przepisów)

Duszone jabłka to mój ulubiony jesienny przysmak. Ich część dodaję do muffinek - przepysznych, wilgotnych, delikatnie cynamonowych i z chrupiącą kruszonką.
Obejrzane: 2222
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 220 g duszonych jabłek
  • 155 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych orzechów
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 g miodu
  • jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 małe jabłka, wydrążone i pokrojone na cieniutkie plasterki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Aby przygotować duszone jabłka w garnku mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę wody oraz 1 łyżkę cukru. Jabłka obrać i wydrążyć, następnie pokroić w małą kostkę i od razu wymieszać w garnku z cytryną, wodą i cukrem by nie ściemniały. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać tylko kilka minut aż jabłka zmiękną, ale rozpadnie się tylko ich niewielka część tworząc sos. Przed dodaniem do muffinek należy przestudzić je do temperatury pokojowej.

Krok 2

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce 4 łyżki mąki i 2 cukru. Dodać zimne masło ( 2 łyżki) pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do zamrażarki.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajko i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać duszone jabłka. Szybko wymieszać łyżką lub widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Na cieście rozłożyć po 3-4 plasterki jabłek. Posypać kruszonką i piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×